Kunst & cultuur

Kunst en cultuur

De Heidenhoek kent een aantal inwoners dat actief is in de kunst en cultuur. Dit gebeurt op lokaal, maar ook op provinciaal en nationaal niveau. Het varieert van een festivaldirecteur en bandleider tot een singer songwriter, en van een bugeliste tot een adviseur kunst en samenleving.

Ook kent de Heidenhoek elke twee jaar een kunst en tuinroute. Deze wordt georganiseerd door de stichting Vrienden van de Slangenburg. Iedereen wordt dan uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de diverse kunstenaars in de omgeving van de Slangenburg en Heidenhoek. De kunstenaars geven met veel enthousiasme uitleg over hun werk en techniek.

Meer informatie

Band


gloria cover


Hilltop Howlers

Onvervalste rootsmuziek rechtstreeks uit The Boogie Barn, een repetitie schuur gebouwd uit dikke veldkeien en afgepelde boomstammen die op een diep verscholen plek in de Heidenhoek staat. Op deze plek worden de nummers van de band geschreven, geoefend en opgenomen.

Het album ‘Gloria’ uit 2019 kreeg vanuit het hele land positieve recensies.


Bekijk website

Beeldend KunstenaarsHenk Hilferink

Als zelfstandig beeldend kunstenaar is Henk Hilferink ook docent fotografie en grafische vormgeving bij kunstencentrum De Gruitpoort in Doetinchem.
Daarnaast heeft Henk een stripboek gemaakt in dialect en heeft samen met zijn partner Coby, die boeken schijft over de verwonderende blik van kinderen op de wereld, werkplaats de Ammoniet.


Bekijk website

marijke


Kunsthoek 7

Een realistische droomwereld, waar visioen en werkelijkheid elkaar raken. Illusies, illusterijen. Mystiek realistische taferelen vol tegenstrijdige gelaagdheid en doorvoeld realisme. Dat is wat ik maak.


Bekijk website

carolien


Carolien Harteveld

Schilderen en beeldhouwen zijn de creatieve uitingsvormen, die sinds een aantal jaren onlosmakelijk met Carolien zijn verbonden. Het creëren van beelden uit steen en het schilderen op doek geven haar veel plezier en energie.


Bekijk website

Singer songwriter


jolieke


Jolieke van Osch

Het schrijven van eigen werk en daarmee optreden is de ambitie van Jolieke van Osch. Zij is een jonge, talentvolle singer songwriter.


Bekijk video

Bugeliste


dorien


Dorien Jansen Venneboer

Dorien Jansen Venneboer werkt als muziekdocent in de gemeente Berkelland.


Bekijk video

Adviseur kunst en samenleving


Johan


Als historicus en cultuur adviseur verbindt Johan Godschalk actuele maatschappelijke vraagstukken met creativiteit om samen tot nieuwe oplossingen te komen. Daarnaast is hij sinds 1 januari 2019 als zzp’er actief onder de naam Ideeëndokter, waarbij hij organisaties en inwoners ondersteunt om hun idee van A naar Z te krijgen.


Kunst en tuinroute


marijke


Oude Kunstroute Slangenburg/Heidenhoek 2015

Deze fiets- en autoroute werd om de twee jaar gehouden en kende steeds weer bekende en nieuwe deelnemers.

Route uit 20215:
In de Heidenhoek vlakbij Zelhem wonen en werken vier kunstenaars: Heidenhoekweg 4 Ans Laurens met schilderijen; Heidenhoekweg 7a Ria Wiltingh met beeldhouwwerken en op nummer 10 toont Henk Hilferink zijn professionele foto’s . Op de Turfweg nummer 29 zijn de dierenschilderijen van Carolien Harteveld te zien. Op Stadsedijk 10 vindt u twee kunstenaars. De schilderijen van Achterhoekse landschappen zijn van Anneke Zwager. Rembert Lammers toont er vazen en beelden van keramiek. Hij vertelt u graag over het maken van keramiek. Wie van tuinen houdt kan terecht op de Nijmansedijk: de Botterhutte met hosta’s op nummer 22a of de romantische landschapstuin van de familie Dorst op Nijmansedijk 32. Bent u geïnteresseerd in een natuurlijke en vogelvriendelijke tuin dan kunt u terecht bij Riet Wolsink aan de Bruggenweg nummer 7. Ook kunt u haar schilderijen bekijken. Op Bruggenweg nummer 8 exposeert Jan Nuboer prachtige foto’s van de omgeving. En voor een kopje koffie of thee kunt u terecht bij Marianne van Kooten van de Westhoeve, Varsseveldseweg 273. Of in het koetshuis van kasteel Slangenburg aan de kasteellaan 2. Op de Goorstraat nummer 15a kunt u het tekenwerk bekijken van Wim Kip en hij vertelt daar enthousiast over. Zijn vrouw Jopie Kip maakt poppen en creaties van pretex (gehard textiel). Vlak langs de A18 op de Lovinkweg 24 is de fuchsiatuin open van de familie Wisselink met wel 1.000 soorten fuchsia’s. Aan de andere kant van de A18 op de Steverinkstraat 63 net voor Gaanderen is werk te zien van twee kunstenaars: Betty van Rossem met landenschilderijen en Monique Bohny met restauratiewerken in hout


Bekijk artikel