Historie

Historie Heidenhoek

Behalve het oude dorp bestaat Zelhem uit een aantal buurtschappen, brinken, hoeken en wijken. De naam hoek werd gegeven aan vestigingsgebieden uit latere tijden. De hoeken liggen verder van de kern van het dorp dan de brinken. Door uitbreiding van de bevolking kennen we de Heidenhoek, ook wel Heidenheurne genoemd. Hoek en heurne hebben dezelfde betekenis: een groot stuk grond buiten de es voor bewoning geschikt gemaakt. Eind 1800, begin 1900 lag nog een grote oppervlakte aan heide in deze streek. De buurtschap Heidenhoek wordt (met de klok mee) grofweg begrensd door de dorpsrand van Zelhem, de Nijmansedijk, de Priesterinkdijk, de Boldijk, de Stadsedijk, de Turfweg en de Doetinchemseweg.

De Buurtschap Heidenhoek is ontstaan te midden van een aantal boeren rondom de Heidenhoek. Deze boerderijen zijn er nu nog. Op oude kaarten staan ze aan gegeven als Tikking, Lebbink, Tenck, Garvelink, Jolink, Wissink, Wolschot, de Loma en Bruggink. In de jaren twintig van de vorige eeuw maalde een windmolen het koren; later ontwikkelde Boeijink zich tot een verwerkend bedrijf voor veevoer. De Buurtschap Heidenhoek herbergt het ouderwetse kleinschalige landschap van kleine boeren, doorkruisd met zandwegen. Deze zandwegen hebben bonte bermen en er zijn kleine bosjes, poelen, de waterloop Heidenhoekse Vloed en een voormalig zondagsschooltje te zien. 

Eind 2011 nam Landschapsbeheer Gelderland het initiatief om tot een verhalenproject te komen. Ook de provincie Gelderland en de Stichting Achterhoek Weer Mooi verleenden ondersteuning. Bewoners van de buurtschap Heidenhoek raakten betrokken en negen verhalen van bewoners werden opgetekend door vrijwilligers. Centrale vraag was: Hoe was het plattelandsleven toen de buurtschap nog grotendeels zelfvoorzienend was? Op deze manier is een stuk streekgeschiedenis vastgelegd. U kunt deze prachtige verhalen hier lezen, inclusief oorspronkelijk beeldmateriaal.

Met dank aan: Oud Zelhem, Landschapsbeheer Gelderland en de Stichting Achterhoek weer Mooi.

Meer informatie

Oud Zelhem

Oud Zelhem

Met deze internetsite probeert Oud Zelhem u een beeld te geven van het heden en verleden van het mooie dorp Zelhem in het groene hart van de Achterhoek.


Bekijk website

Salehem

Salehem

Het doel van oudheidkundige vereniging Salehem is het verzamelen, onderzoeken, tentoonstellen en beheren van oudheden in en respectievelijk afkomstig uit de voormalige gemeente Zelhem of omgeving.


Bekijk website

Museum Smedekinck

Museum Smedekinck

Museum Smedekinck biedt plaats aan de permanente collectie, voortdurend wisselende exposities en themadagen. U krijgt inzicht in de ontstaansgeschiedenis en leefwijze van de Zelhemmers door de eeuwen heen.


Bekijk website